Shampooton elämä

Teenpä kirjoituksen pitkäaikaisesta projektistani, pyrkimyksestäni elää ilman shampoota. Metodi josta voi englanniksi aiheesta löytää tuhansia kirjoituksia kun kirjoittaa ’no poo’ Googleen, myös suomeksi olen löytänyt joitain. Tämä on semmoinen minkä olen oikeastaan aloittanut jo muutama vuosi sitten. Hiukseni ovat aina olleet rasvoittuvat ja päänahka ärtyy välillä kutisemaan, varsinkin talvella. Nyt ongelmana on ollut myös se, että hiuksiani putoilee aivan jatkuvasti.

Silloin muutama vuosi sitten luin, että hiukset voisi pestä ruokasoodalla ja käyttää omenaviinietikkaa hoitoaineena. Vähän sen jälkeen kokeilin. Tykkäsin kovin, mutta koin sen jotenkin vaikeaksi. Tarkoitus on pestä päänahka kunnolla, ei niinkään hiuksia, hius itsessään ei tarvitse pesua vaan juurikin päänahkamme. Jostain olen kuullut että ihmisten pitäisi pestä vain päästä ei koko hiuksia. Toisin päin sitten hoitoaineen kanssa, eli että sitä levitetään vain hiuksiin, ei päänahkaan. No kuitenkin kokeilussani päänahkaani jäi aina yksi läntti mikä jäi rasvaiseksi, koska tahna ei vaahtoa. Tärkeintä tässä olisi hieroa joka paikka kunnolla, mutta se vei aikaa, jotenkin liikaa aina, enkä jaksanut jatkaa.

Etsin kuitenkin lisää tapoja millä pään voisi pestä ja löysin englannin kielisen sivun, jossa kerrottiin että kananmuna ja kreikkalainen jogurtti kävisi myös. Ne sekoitettiin keskenään  ja hierottiin päähän. Tämä oli helpompi tapa, koska pystyin näkemään mihin sitä olen laittanut jo. Tarkoitus oli antaa sen hetken olla, ennen kuin se pestäisiin pois. Alkuun tykkäsin myös tästä tavasta ja jaksoinkin sitä tehdä lähes pari kuukautta. Hiukset sai tosiaan pestyä ja ne näyttivät pari päivää ihan hyviltä, sitten taas rasvoittuivat. Kirjoituksessa luki että hiukset joutuu alkuun pesemään useammin, sitten helpottuu, kun päänahka on ”nollaantunut”. Ongelmaksi tässä kuitenkin ilmeni se, että kananmunan ja jogurtin sekoituksesta jäi hiuksiin makea tuoksu. Vähän sellainen tuoksu kun olet leipomasEgg-and-Yogurt-for-Shine-Less-Hairsa kakkua, ja sekoitat kananmunaa ja sokeria keskenään. Siinä kohtaa ehkä tuoksu on mielyttävä, mutta kun haistelet sitä päivittäin ja se leijailee nenääsi koko ajan, se alkaa olemaan lähes inhottava. Edelleen se tuoksu saa minut voimaan pahoin. Joten siihen loppui se kokeiluni ja palasin shampooseen.

Olen tässä välissä tehnyt kuitenkin niin, että olen pesssyt aina välillä ruokasoodalla hetken, kunnes taas tuntuu ettei se riitä pitämään hiuksiani puhtaana ja siirtynyt taas shampooseen.

Tällä kertaa varauduin kunnolla. Päätin n. kuukausi sitten että nyt menen loppuun asti

DSC_2875-820x490
Keskellä ostamani yrttishampoo, hyvä päänahan ongelmille.

tämän kanssa ja lopetan shampoon käytön lopullisesti. Kävin Ruohonjuuressa ja ostin ”shampoota”. Tarkoituksena pestä hiukset sillä aina välillä. Ostin suomalaisen I am eco cosmeticsin Yrttishampoota. Sisällysluettelo kertoo ettei se sisällä kemikaaleja. Eikä juurikaan muuta kuin yrttejä ja öljyjä.

Eli pesen hiukseni suurimmaksi osaksi pelkällä vedellä tai ruokasooda ja omenaviinietikalla. Lisäksi olen tehnyt sekoituksia soodalla sitruunamehun kanssa tai jogurtin kanssa. Lisäksi päätin olla kuivaamatta sen enempää hiuksiani, kuivukoon tuolla tuulessa.

Ruokasoodan perusohje on siis:

 • 1 rkl ruokasoodaa
 • 500 ml kuumaa vettä
 • sekoitetaan kunnolla.

Itse olen ostanut muovisen puolen litran mitan jossa teen seoksen. Tässä kohtaa on hyvä huomioida ettei vesi saa olla liian kuumaa, ettei pää pala, mutta kuitenkin vähän lämpimämpää kuin suihkuvetesi.

Omenaviinietikan ohje sama 1 rkl  ja taas lämmintä vettä kuppi täyteen. Annetaan olla hetken. Itse pidän päätä vähän taaksepäin kallellaan, jotten saa sitä silmilleni. (Tänään luin kyllä artikkelin jossa omenaviinietikasta ja vedestä saa hyvän kasvoveden ihohuokosille, joten ei kai se niin tarkkaa ole.)

Löysin etsiessäni myös muita tapoja, Iltalehdessä oli vanha artikkeli aiheesta, jossa on nainen joka pesee ruisjauhoilla hiuksensa (täällä). Internetin kätköistä tapoja löytyy kuitenkin vaikka mitä.

Tilanne on siis nyt se että olen pessyt noin kuukauden hiukseni ilman shampoota. Hiuspohjani voi omaan silmään paremmalta. Olen myös sitä mieltä että 18699380_10155443513653421_3662008753048415847_orasvoittuminen on alkanut rauhoittumaan. Tähän voin palata myöhemmin. Nyt olen pessyt kuitenkin hiukseni joka toinen päivä, vaikka suihkutan niitä päivittäin vedellä. Tänään ihastelin että oikeasti luonnonkiharaiset hiukseni, kihartuvat taas. Päälle vuosi sitten vaalensin ne, ja latvani voivat edelleen todella huonosti tuosta. Kiharoita ei ole näkynyt vuosiin, paitsi märkänä. Eli tällä linjalla jatketaan. Hyvää kuvaa ei tähän hätään ole, kun puhelimen kamera vääristää väriäkin, mutta otan asian puheeksi kuukauden päästä niin käyn valokuvauttamassa hiukset ennen sitä! Tässä kuitenkin kuva aamun kiharoista puolimärissä hiuksissani vesipesun jälkeen.

Tapa sopii myös pyrkimykseeni elää mahdollisimman kemikaalittomasti ❤

Tässä vielä yksi englannin kielinen postaus aiheesta jossa kerrotaan jotenkin niin hyvin aiheesta naiselta joka on ollut useamman vuoden ilman shampoota.

https://thehairpin.com/what-ive-learned-from-three-years-without-shampoo-34bc2ed8a8d2

Mainokset

2 Comments

 1. Oletpa jaksanut testailla monia eri no poo -menetelmiä! 🙂 Varsinkin jokin aika sitten trendi oli kuumimmillaan, ja olen kyllä seurannut monen no poo -kokeiluja YouTubessa. Itse en ole vielä koskaan kokeillut luultavasti siksi, että päänahassani ei ole ollut ongelmia. Saa nähdä, josko sitä silti innostuisi joskus kokeilemaan. Mahtavaa joka tapauksessa, että sinä olet löytänyt toimivia konsteja ja sietänyt kananmunankin hajua! 🙂

  Tykkää

  1. Itse en ole löytänyt vielä shampoota joka ratkaisisi ongelmani niin shampooton elämä sopii paremmin, kunhan pääsee tästä alusta taas eteenpäin 😄 hiukseni ja päänahkani on käyneet kyllä aikamoisen ryöpyn tässä aikuisiällä, mutta nyt kun tiedän enemmän ja paremmin, aion keskittyä sen hellimiseen! Lyhyet hiukset ei sovi minulle 😄

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s