Nukkumisen ihanuus

Pitkän päivän jälkeen on ihana kierähtää omaan tuttuun sänkyyn makaamaan, peiton alle lämpimään,laittaa silmänsä kiinni, nukkua aamuun ja herätä virkeänä kuin kaikki kehon patterit olisi ladattu uuteen päivään. Jokainen tietää varmasti sen tunteen edes joltain elämänjaksoltaan. Jokainen varmasti tietää myös sen lähes krapulaisen olon silloin kun et ole nukkunut tarpeeksi.

sleepy-shar-pei-puppyOlen tutkinut unta ja nukkumista paljon. Lukenut aiheesta mitä on terveellinen uni ja miksi ihmisen pitää nukkua. Mitä käy kun et nuku tarpeeksi. Artikkeleita löytyy todella monia, jokainen erilainen toisestaan. Tässä yksinkertainen Maija Meikäläisen-versio.

Olen aina ollut hyvä nukkuja, masentuneena sitä nukkui 20 tuntia päivässä, se oli tapa karata todellisuutta. Sen jälkeen tuntimäärät on kyllä vähentyneet roimasti, mutta normaaliyönä nukun 8-9 tuntia. Suositus aikuisen ihmisen nukkumiselle on 7-9 tuntia, mutta se ei ole syy miksi minä nukun sen verran. Syy on se, että minä tarvitsen sen verran unta.

animals-sleeping-cuddling-stuffed-toys-107-58ef891d22801__605Kun saa lapsen unen tärkeyden huomaa hyvin. Varsinkin äitinä. Yösyötöt katkaisevat unet ja kuulet kaiken mitä ympärilläsi tapahtuu, koska äidilliset vaistosi ovat koko ajan hälytystilassa  ja loppujen lopuksi aamulla heräät tuntien itsesi tyyliin zombiksi, sen sijaan että akkusi olisivat latautuneet. Jos olet onnekas, sinulla on joku joka hoitaa osan taakastasi ja saat nukkua silloin tällöin vähän paremmin. Vaikka ei olisikaan lasta mutta kärsit uniongelmista, unen tärkeys tulee selvemmäksi.

Ihanteellinen nukkuminen

Nukkuminen on tärkeää, koska keho tarvitsee unta. Kun nukut kehosi latautuu. Painonhallinta helpottuu, aivotoiminnat, kuten keskittyminen ja muisti paranevat nukkuessamme. Olen lukenut myös unettomuudella olevan vaikutusta dementian kehitykseen ja luuston ongelmiin, henkisistä ongelmista puhumattakaan. Tein pikku listan asioista, jotka helpottavat nukkumistasi, yhdistelemällä artikkeleita joita images (5)olen lukenut.

 • Unirytmi; mene aina samaan aikaan nukkumaan ja herää samaan aikaan aamulla, vapaa päivinäkin. Ota aikaa nukkua kunnon yöunet, vähintään kuusi tuntia.
 • Ympäristön vaikutus; Sisusta makuuhuoneesi kutsuvaksi, rauhoittavaksi. Myös huoneen lämpötila voi vaikuttaa, viileässä nukkuu paremmin kuin lämpimässä tai kuumassa.
 • Laita puhelin äänettömälle ja unohda se aamuun asti.
 • Patjan ja tyynyn mukavuus vaikuttaa paljon, pidä huoli että niissä on hyvä nukkua.
 • Pieni 15 minuutin liikuntahetki ennen nukkumaan menoa voi helpottaa. Itse olen käyttänyt myös rentoutusharjoituksia, joita internet on täynnä. Ne toimivat stressaantuneena hyvin.
 • Älä juo kofeiinipitoisia juomia muutamaa tuntia aiemmin. Älä myöskään juo liikaa vettä iltaisin, muuten yösi saattaa mennä vessassa juoksuun.
 • Pidä huoli että vatsasi on täynnä, muttei liian täysi.
 • Älä nuku päivällä pitkiä päiväunia, hyvä vinkki on juoda iso lasi vettä ennen päiväunille menoa, niin heräät hetken päästä pissahätään. N. 15-30 minuuttia on hyvä aika voimaunille.

Vinkkejä parempaan uneen löytyy kyllä internetistä muitakin. Viimeisin mistä luin oli laittaa sitruunanviipaleita yöpöydälle. Tätä olen itseasiassa nyt noudattanut viitenä yönä, vielä en ole huomannut mitään suurta eroa, mutta aion jatkaa kokeiluani ainakin kuukauden. Laitan Herkkusuu sivulle linkin vielä suomenkieliseen postaukseen asiasta.  Tiny_Sleeping_Kitten   cute-sleeping-animals-56__605

Näiden ihanien nukkuvien eläinvauvojen saattelemana vielä viimeinen kehotus:

älä aliarvioi tarvettasi nukkua ja hyviä unia! ❤

 

 

 

 

Mainokset

3 Comments

 1. Joka ilta toive kuuluu ”Saisinpa nukkua tämän yön kunnolla” ehkä kerran viikossa se onnistuu. Olen ajatellut että sit oon jo niin väsynyt et on pakko tulla se yö jolloin nukun syvää unta enemmän kuin 37 min.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s