Matcha-tee

cropped-tea.jpgKokeillaanpas ensimmäistä Try or Not -kirjoitusta. Olen viime aikoina kuullut ja lukenut paljon Matcha-teestä. Matcha on siis vihreää teetä, varsinaisesti vihreän teen lehdestä hienoksi jauhettua jauhetta. Matcha tehdään Gyokuro-teelehdistä, mikä tarkoittaa ilmeisemmin varjossa kasvanutta lehteä. Sitä käytetään Japanissa teeseremonioissa bambuvispilällä sekoittaen kuumaan veteen pienessä kulhossa, niin että päälle tulee pieni vaahto. Jauho itsessään on vähän myrkynvihreää ja juomasta pitäisi tulla rusehtavan vihreää. Luin jostain että jos juoma on liian vihreää, se ei todennäköisesti ole luonnollista, vaan siihen on saatettu lisätä väriainetta lisäämään väriä. En lähde sen enempää selittämään teen kasvatus- ja keräysvaihetta, mutta googlaamalla löytää senkin tiedon helposti. Matchasta löytyy helposti tietoa niin suomeksi kuin englanniksikin, varmasti monella muullakin kielellä.

 

250px-Three_piece_matcha_set
Perinteinen Matcha-teesetti, mambuvispilä, bambulusikka ja pieni kulho. (kuva lainattu netistä)

Seurailen Facebookissa monia englannin kielisiä terveyssivustoja, joista olen Matchasta lukenut ja teellä pitäisi olla useita terveysvaikutteita. Luin myös suomen kielisiä kirjoituksia, joissa todetaan ettei näitä väittämiä voida todeta oikeiksi. Aikani asiasta luettuani, totesin kuitenkin haluavani kokeilla. Totesin myös googlailemalla, että Matcha-jauhe on kallista. Ensimmäisen sadon keruusta tehty tee maksaa yli 20 euroa jo muutamasta kymmenestä grammasta. Ne myös myydään kauniissa pikkupurkeissa. Luomuna tietysti. Tietenkään teetä ei laiteta paljoa yhteen kuppiin, perinteisesti käytetty pieni bambulusikka ei taida olla meidän maustelusikkaa paljon isompi. Toisen sadon Matcha on vähän halvempaa, itse löysin tarjouksen Ruohonjuuresta 11.50/ 50g pussi. Kyselin tuotteiden eroa ja myyjä kertoi, että toisessa sadossa teen vaikutukset saattavat olla vähemmät kuin ensimmäisessä. Kuitenkin hinnankin takia päättelin sen olevan juuri sopivaa tähän testaukseeni.

 

17972019_10155315653603421_8832978096184217696_o
Matchan terveysvaikutteet yhden sivuston mukaan.  Lista suomeksi vieressä.
  • Sisältää antioxidantteja mukaan lukien EGCg, jota pidetään lupaavana hoitokeinoina joihinkin syöpiin ja muihin sairauksiin.
  • Lisää aineenvaihduntaa ja polttaa kaloreita.
  • Rauhoittaa mieltä ja rentouttaa kehoa
  • Poistaa myrkkyjä kehosta tehokkaasta ja luonnollisesti.
  • Sisältää runsaasti kuituja, klorofylliä ja vitamiineja
  • Parantaa mieltä ja auttaa keskittymään.
  • Antaa c-vitamiinia, seleeniä, kromia, sinkkiä ja magnesiumia
  • Estää sairauksia

Alentaa kolesterolia ja veren sokeria

Matcha-tee on helppo ja yksinkertainen tapa lisätä voimakkaita terveyshyötyjä joka päiväiseen ruokavalioosi.

Ennen Matchan hankintaa mietin sen makua. Perus vihreätee maistuu usein vähän kitkerältä ja usein juonkin sen pienen hunajanokareen kanssa. Ostoksilla kävin ystäväni kanssa ja päätimme maistella sitä yhdessä. Tee ei välttämättä näytä herkulliselta, jälkikäteen moni on kommentoinut sen muistuttavan kuraa 😀 Tee maistuu aika pehmeältä eikä oikeastaan paljoakaan miltään. Ehkä se maku pitää itse kokea, on vaikea kuvailla sitä täältä ruudun toiselta puolelta. Parin viikon käytön jälkeen olen huomannut myöskin että teen sekoittaminen on haastavin osuus, varsinkaan kun en piheyksissäni ostanut bambuvispilää, normivispilä tuntuu olevan vähän liian väljä klimppien poistoon, mietin myös sellaista maitovaahdontekovispilää, semmoista pattereilla toimivaa, että tässä tilanteessa olisi varmasti aivan hyötyväline. Keksin kuitenkin keinon saada teeni aamulla mukaan ja sekoitettua sen hetkenkin päästä. Vanha proteiinisheikkeri17917639_10155315351358421_4347276212879304843_oni pääsi käyttöön taas. Yksi asia mitä ylemmässä listassa ei lue on se, että Matcha sisältää runsaasti kofeiinia, enemmän kuin normi vihreässä teessä, joten en suosittele sen juontia illemmalla enää. Olen ehkä sen verran huijattavissa, että haluan uskoa että Matcha teessä on noinkin paljon hyvää kuin listassa lukee. Itse olen ainakin juossut vessassa enemmän, alkupäivinä oli pikkuhiki päällä koko ajan ja iho kukkii, eli jotain selvästi on tapahtunut. Vielä en omista lehmänhermoja, joten niitä varten taidetaan tarvita vahvempaa kuin tee. Kaiken kaikkiaan olen rakastunut ja luulen, että joudun ostamaan sitä lisääkin. Olen jäänyt täysin koukkuun Matchaan ja voin suositella tätä muillekin. Kannattaa ainakin kokeilla!

 

Mainokset

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s